Crufs 2014

Cruftova výstava v anglickom Birminghame je pre každého chovateľa nádhernou príležitosťou nielen vidieť, krásne psy "svojho " plemena, ale taktiež obrovská príležitosť na stretnutia s priateľmi, rozhovory. A takto som to poňala aj ja tento rok. Keď som pred pár rokmi navštívila túto výstavu zo zvedavosti prvý krát,bola som očarená atmosférou, ktorá skôr pripomínala slávnosť a nie výstavu. Nesklamala som sa ani tento rok. Rozdiel bol len v tom, že už som sa orietovala, ktorý pes, fenka je z ktorého chovu, resp. línie .Nebudem sa tu rozpisovaťo konkrétnych psoch, ktoré mňa osobne zaujali alebo písať výsledky, ktoré sa dajú nájsť na internete...Napokon, každý vnímame krásu rozdielne...

Pre mňa to bola opäť veľká príležitosť stretnúť sa so " starými " chovateľmi  a predovšetkým ochotne sa  podeliť o skúsenosti, rady, úprimný záujem o plemeno. Čo si ja osobne nesmierne vážim. Nakúpila som si zase nejaké knihy z histórie chovu. Po ukončení posudzovania sme pobehali po výstavných stánkoch a pobrali sa naspäť na hotel.

Každnému či už začínajúcemu alebo skúsenejšiemu chovateľovi odporúčam túto výstavu navštíviť. Nielen kvôli atmosfére, ale tak ako som napísala, mne to veľmi pomohlo sa zorientovať vo vlastných predstavách o mojom chove. Cítila som nádhernú podporu a povzbudenie práve od anglických chovateľov, aby som si šla predovšetkým svojou cestou a za svojím chovateľským cieľom, bez ohľadu na "módne trendy" v chovateľstve.

Určite je to aj o šťastí, že natrafíte, na chovateľov, ktorí s Vami ochotne strávia hodiny rozoberaním, rodokmeňov, rozprávaním o ich vlastných začiatkoch, krízach, zotrvaní a úspechoch. Ale je to predovšetkým pre to, že ak cítia z Vás úprimný záujem o udržanie hodnôt tohoto krásneho plemena, radi Vám poradia, či už ste zo Slovenska, Maďarska alebo z Afriky. 

 

Slovenská verzia   English version

Všetky uvedené fotografie a texty podliehajú autorským právam. Ich ďalšie šírenie, kopírovanie alebo iné použitie je možné len s písomným súhlasom autora, teda našej chovnej stanice!


© 2010 - 2013, creative solution